Geïmpregneerd grenen planken

De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar indien het hout keteldruk geïmpregneerd is.
Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen weersomstandigheden, micro organismen en insecten.

Bangkirai
Bankirai heeft duurzaamheidsklasse II, wat overeenkomt met een levensduur van 15 tot 25 jaar, sterk afhankelijk van de belasting. Oorspronkelijk hebben bankirai planken een gele tot bruinachtige kleur. Onder invloed van zon en regen kunnen ze na verloop van tijd vergrijzen.

Douglas

Het typische oranjeachtige hout wordt veel gebruikt voor schuttingen, tuinhuisjes, terrassen en veranda’s. Onbehandeld gaat Douglashout gemakkelijk 10-15 jaar mee. Dat is echter nog lang niet de maximale levensduur van het hout. Wanneer je Douglas hout goed behandeld, blijft het er tientallen jaren prachtig uitzien.

Composiet

Hout-kunststof-composiet is een geperst materiaal bestaande uit hout en een thermoplastische kunststof. Andere benamingen zijn houtcomposiet of WPC. HKC is een hybride materiaal dat uit minimaal twee verschillende grondstoffen wordt geproduceerd.

Red Cedar

Western Red Cedar is een lichtroze naaldhoutsoort van de Canadese- en USA westkust. Red Cedar is zacht, maar erg duurzaam. Klasse 1-2. Red Cedar wordt gebruikt voor buitentimmerwerk. Kan zelfs onbehandeld toegepast worden en zal dan vergrijzen. Het krimpt en zwelt weinig waardoor Red Cedar een buitengewoon lange levensduur heeft. Wij gebruiken Western Red Cedar veer en groef rabat No.2 Clear and Better 18 mm, hierin zit geen of sporadisch een knoest.

Thermische essen

Thermisch essen is zachthout dat via een speciale behandeling dezelfde eigenschappen krijgt als tropisch hardhout.
Via een warmtebehandeling wordt het essenhout tot minimaal 215 °C met stoom verwarmt. Hierdoor verandert de celstructuur waardoor de kwaliteit dezelfde wordt als die van hardhout.
Daarom is deze houtsoort een goedkoper en milieubewuster alternatief dat een even mooi resultaat oplevert bij verschillende toepassingen.
Het grote voordeel is dat zachthout veel sneller groeit en uit duurzaam beheerde bossen komt.